Despre program - Noua ne pasa

În școlile din mediul rural, 31.2% dintre elevi obțin medie sub 5 la Evaluarea Națională, iar rata abandonului școlar este îngrjorătoare – în ultimii ani rata de abandon a fost de 1,5 ori mai mare în școlile din mediul rural decât în cele din mediul urban. În cele mai multe cazuri, abandonul școlar este determinat de lipsa resurselor materiale și de rezultatele școlare foarte slabe. Scopul programului îl reprezintă menținerea în populația școlară a elevilor cu rezultate slabe la școală și susținerea lor pentru acumularea bagajului de cunoștințe necesar pentru promovarea examenului de Evaluare Națională cu medie peste 6. 

În 2016, am lansat programul “Nouă ne pasă” prin care asigurăm finanțarea pentru centre afterschool în școli din comunități rurale. În anul școlar 2018-2019, 12 școli din județele Buzău, Constanța, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Teleorman au implementat centre afterschool de educație remedială. Aici, echipele de profesori dedicați au organizat grupe de învățare asistată pentru elevii cu performanțe școlare slabe și au colaborat cu ceilalți actori din comunitate pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii (lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa serviciilor de consiliere și orientare în carieră).

Inteționăm ca în anul școlar 2019-2020 să ducem programul ”Nouă ne pasă” în alte 13 comunități rurale. Echipele de dascăli interesate să-i ajute pe copiii din școală aflați în dificultate au fost invitate să aplice în perioada 6 mai – 16 iunie 2019, urmând ca în perioada august – septembrie să analizăm aplicațiile primite.