Întrebări frecvente
Cine se poate înscrie în program?
Programul de pregătire pentru performanță ”Hai la Olimpiadă!” le este dedicat elevilor din sistemul public de învățământ. În secțiunea Centre de pregătire puteți vedea în ce orașe este implementat programul, care sunt disciplinele și clasele pentru care se organizează grupe de lucru.
Când și cum se pot înscrie elevii?
În perioada 10 septembrie - 08 octombrie 2024, părinții sau reprezentanții legali îi pot înscrie pe elevi în program completând formularul de pe site. Nu sunt acceptate înscrieri prin e-mail, telefon sau prin alte metode informale. Dacă elevul nu a fost înscris în perioada menționată, vă recomandăm să transmiteți un mesaj prin formularul de contact către profesorul coordonator al centrului vizat, pentru a solicita înscrierea copilului. Menționați numele elevului, clasa, localitatea și unitatea de învățământ în care este înscris și, dacă există, rezultatele de la olimpiade și concursuri. În funcție de procedura de selecție și de numărul elevilor înscriși până la momentul respectiv, coordonatorul centrului poate refuza sau accepta solicitarea dvs. Dacă înscrierea a fost aprobată veți primi prin e-mail acces la formularul de înscriere.
La care centre se pot înscrie elevii?
Elevii pot fi înscriși pentru centrele care sunt implementate în județele în care aceștia învață. În secțiunea Centre de pregătire puteți afla în ce orașe este implementat programul ”Hai la Olimpiadă!”.
La câte centre poate fi înscris un elev?
Cursurile centrelor de pregătire se desfășoară săptămânal în zilele de sâmbătă. Programul este conceput astfel încât fiecare copil să poată participa la cursurile unui singur centru.
Ce costuri presupun aceste ore de pregătire?
Participarea la cursurile programului ”Hai la Olimpiadă!” este gratuită. Împreună cu un grup de profesori implicați din țară, Fundația Nouă ne pasă implementează centre de pregătire la matematică, fizică, astrofizică și astronomie, informatică și chimie, unde elevii au acces la sesiuni de lucru la nivel competitiv. Activitatea acestor centre este susținută financiar prin sponsorizările primite de la partenerii Fundației și donații de la persoane fizice.
Cum se face selecția elevilor?
Criteriile pentru selecția elevilor sunt stabilite de profesorii coordonatori. La unele centre sunt acceptați toți elevii înscriși, pentru alte centre se organizează testări sau cadrele didactice stabilesc anumite criterii pentru admitere (exemplu: rezultatele la olimpiada județeană din anul școlar precedent). În secțiunea Centre de pregătire puteți afla detalii despre metodele de selecție.
Care sunt elevii admiși?
După organizarea grupelor de lucru, în secțiunea Centre de pregătire puteți vedea care sunt elevii admiși la fiecare centru.
Cum pot afla rezultatul unui elev de la proba pentru selecție?
Pe site, în secțiunea Centre de pregătire puteți vedea care sunt elevii admiși. Dacă pentru anumite centre au fost susținute examene/teste de admitere vom afișa doar lista cu elevii care au fost acceptați. Punctajele obținute le veți putea discuta cu profesorii care au organizat testarea.
Care sunt criteriile pentru organizarea elevilor în grupele de lucru?
Distribuția elevilor în grupele de lucru este realizată de profesorii coordonatori împreună cu profesorii implicați în program. Pot fi luate în considerare criterii precum: școala/liceul de proveniență, notele de la probele pentru selecție, rezultatele la concursuri și olimpiade, etc.
Cum se vor desfășoară orele de pregătire?
Din anul 2013 până în martie 2020 sesiunile de pregătire pentru performanță s-au organizat în săli din școli, licee sau facultăți. În anii școlari 2020-2021 și 2021-2022 pentru a respecta măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus (SARS-CoV-2) cursurile au fost online. Începând cu anul școlar 2022-2023, am revenit la formatul tradițional, iar cursurile se desfășoară în mod fizic la școală.
Care este orarul centrelor de pregătire?
Sesiunile de pregătire se țin la sfârșitul fiecărei săptămâni, pe parcursul anului școlar. În secțiunea Centre de pregătire puteți afla informații despre primele cursuri de pregătire. Elevii selectați vor primi, în cadrul primelor întâlniri, detalii despre orarul grupelor din care fac parte.
Se pot transfera elevii de la un centru la altul?
Fiecare centru de pregătire pentru performanță este autonom, iar elevii nu se pot transfera de la un centru la altul.
Cum funcționează programul?
Programul constă în susținerea unei rețele de centre în care se predau cursuri aprofundate de matematică, fizică, informatică și chimie. Programul funcționează în parteneriat cu 300 de profesori din țară. Alături de aceștia am stabilit obiectivele programului și am dezvoltat metodologia pentru implementarea centrelor.
Fundația Nouă ne pasă acoperă cheltuielile pentru materialele didactice și pentru orele susținute și oferă instrumentele de lucru necesare, inclusiv un portal prin care este administrată activitatea fiecărui centru de pregătire.
Fiecare echipă locală are un profesor coordonator și decide autonom care sunt criteriile pentru selecția elevilor și pentru organizarea grupelor de lucru, alege conținutul activităților de predare-învățare și identifică spațiile corespunzătoare pentru desfășurarea orelor de pregătire pentru performanță.
Fundația Nouă ne pasă acoperă cheltuielile pentru materialele didactice și pentru orele susținute și oferă instrumentele de lucru necesare, inclusiv un portal prin care este administrată activitatea fiecărui centru de pregătire.
Fiecare echipă locală are un profesor coordonator și decide autonom care sunt criteriile pentru selecția elevilor și pentru organizarea grupelor de lucru, alege conținutul activităților de predare-învățare și identifică spațiile corespunzătoare pentru desfășurarea orelor de pregătire pentru performanță.
Cum pot fi contactați profesorii centrelor de pregătire?
Puteți transmite mesaje prin intermediul formularul de contact către profesorii coordonatori ”Hai la Olimpiadă!”